Dirigent

Wim Schepers, pianist, artistiek leider en dirigent.

Een klein levensverhaal;
Wim werd geboren in Nieuwenhagen, het huidige Landgraaf.
Hij komt uit een muzikaal nest, moeder Mia was een zeer verdienstelijke mezzo sopraan, en vader Louis zong al vanaf zijn prille jeugd in diverse koren. Opa Schepers zong in de toen zeer bekende mannenkoor, Stemmen van de Mijnstreek, als tenor.

Bij Wim thuis stond een oude aftandse, gehuurde piano en Wim werd al op vroege leeftijd aangetrokken door het zwart-wit van de toetsen. Na zijn Algemene Muzikale Vorming bij Guus Erkens, mocht Wim een instrument kiezen, het werd de piano. Mijnheer Guus zei toen nadrukkelijk;”kies de viool” , maar “nee”, zei Wim toen al eigenwijs, het wordt de piano. Zijn eerste echte pianolessen volgde Wim aan de muziekschool van Kerkrade, onder de muzikale vleugels van Tjeu Heijltjes, die, naar later bleek, ook nog familie blijkt te zijn.

Samen met Tjeu is Wim naar de voorbereidende klas aan het Conservatorium te Maastricht gegaan.

Na twee jaar, toelating voor het echte werk.

Wim kwam voor hoofdvak piano terecht bij Frederic Meinders. Een harde, maar zeer goede leerschool, naar later bleek bracht Frederic de zelfwerkzaamheid naar boven.

Zijn quote,” overtuig mij maar , hoe , dat doet er niet toe”

Het begeleiden van koren en zijn moeder aan de piano zat er al vroeg in. Op twaalfjarige leeftijd was Wim samen met moeders in een uitzending van het radioprogramma ,” Zin in Muziek” en niet alleen begeleid, maar ook nog solo gespeeld, Children’s Corner van Bela Bartok.

Wim studeerde af als docerende en uitvoerend musicus piano, met onderscheiding.

Tijdens zijn studie werkte Wim als begeleider van Zangkoor Molenberg, waar pa en ma met veel plezier hun deuntje meezongen. Moeder Mia had in die tijd privéles van John Bröcheler.
Deze werd opmerkzaam na het horen van een bijzonder operaconcert, waarbij Wim de begeleiding in handen had, en blijkbaar , ijverig zoals hij was, zo ongeveer de gehele orkestpartij met twee handen liet weerklinken.

Het aanbod van John Bröcheler kwam, hij bood aan een gedeelte van het examen uitvoerend musicus samen te doen in de vorm van een tweetal zeer mooie cycli, Vier Ernste Gesange van Johannes Brahms en Dichterliebe van Robert Schumann. De basis voor een zeer langdurige intensieve samenwerking was gelegd.

Talrijke operarollen , liederen en vooral het op zoek gaan naar en ontdekken van de eigen muzikale persoonlijkheid , het was een boeiende tijd die vooral de liefde en de aangeboren intuïtie, alle aspecten van het zingen en performen, naar boven bracht. Niet alleen als pianist , maar ook als coach ontstond een onderling vertrouwen, liefde en respect voor dit zo gecompliceerde vak van de zangkunst in al zijn aspecten.

Wim studeerde zang bij Leo Ketelaars in Vaals en Charles van Tassel in Amsterdam.

Masterclasses gevolgd bij Geoffry Parsons in London en Hartmut Holl in Utrecht.

Studeerde koordirectie aan de Musikhochschule in Aken en orkestdirectie bij Huub Pittie.

Als pianist/coach werkte Wim met John Bröcheler, Harry Peeters en vele anderen.

In de hoedanigheid als pianist begeleidde Wim vele recitals, waaronder met John Bröcheler, in 2008, de Winterreise van Franz Schubert, in een wel zeer bijzonder setting.
Gast solist bij de toenmalige Nederlandse Volksopera te Maastricht.

In de periode 1991-1999 verantwoordelijk voor de instudering van vele operettes bij Muziektheater Orpheus in Roermond. Daar ontstond ook zijn liefde voor het theater, werken met regisseurs, de theatertechniek en vele andere aspecten van deze fascinerende vorm van musiceren en acteren. Onder Wim zijn muzikale leiding vonden er vele klassieke en operaconcerten plaats met solisten en het Neues Rheinisches Orchester Köln. Wim dirigeerde in 2002 en 2009 de voorstellingen van Opera Bouffe Schinderhannes in Roermond.

Momenteel werkzaam als muzikaal leider van:
Mannenkoor RMK 1921, Brunssum
KKM St. Lambertus, Kerkrade
Mannenkoor DSM.(Sabic), Geleen
Koninklijke Zangvereniging Venlona, Venlo.
Met deze koren werden 12 en 13 september een tweetal concerten uitgevoerd samen met het orkest en solisten van de opera van Timisoara, een contact wat ontstaan is in samenwerking met dhr. Frans Meewis, theaterregisseur , de Koninklijke Zangvereniging Venloa en de opera van Timișoara in de persoon van Director Corneliu Murgu. Dit resulteerde in een fantastische concertreis naar Timisoara, in augustus van 2015 en de beide concerten in Heerlen en Venlo op 12 en 13 september van datzelfde jaar

De Documentaire die in het Kader van de reis naar Timisoara is gemaakt door Omroep Venlo is uitgezonden door Omroep Venlo en tevens in 2016 door L1 televisie.

Sinds januari 2020 werkzaam als dirigent en muzikaal leider van Mannenkoor de Brabantzangers EDMK uit Eindhoven.

In het kader van Brabantzangers E.D.M.K Eindhoven, 75 jaren jong
Galaconcert , onder het motto “Let Music live”
28 november 2020, Anton Philipszaal, Eindhoven

Een prachtig , gevarieerd en verrassend samengesteld programma, voor elk wat wils: Van klassiek poëtisch naar klassiek populair en herkenbaar, prachtige soli en duetten, opera komisch en tragisch, mannenkoor puur, “songs from around the world”.
Prachtige muzikale combinaties in een grote diversiteit van muziekstijlen, met natuurlijk in het muzikale middelpunt de Brabantzangers.

Met medewerking van:
Lucie van Ree, alt mezzo sopraan
Martin Hurkens, tenor
Salon orkest Rouge
Wim Schepers,algehele muzikale leiding en presentatie
Muzikale surprise
Met medewerking van de Koninklijke Zangvereniging Venlona
Een muzikale happening om naar uit te kijken.

tekst; Wim Schepers
Foto’s;Karin de Jonge fotografie